menu
Doktersvragen

Mag ik noten of peulvruchten eten voorafgaand aan een donatie?

Ja, een boterham met pindakaas kan best voordat je gaat geven. Als een ontvanger van jouw bloed een noten- of peulvruchtenallergie heeft, is de kans klein dat hij daar last van krijgt. De bestanddelen van deze producten die een allergische reactie kunnen geven, komen maar in zeer kleine hoeveelheden in je bloed terecht en komen voornamelijk in het bloedplasma terecht. Maar, uit het plasma van volbloeddonors halen we alleen bepaalde stoffen voor het bereiden van geneesmiddelen.

Het overgrote deel van plasma van plasmadonors wordt verdund en bewerkt. Daardoor kan het ook geen kwaad als je noten of peulvruchten hebt gegeten voordat je plasma geeft.

Kan ik doneren met een huidziekte?

Ja, met de meeste huidziekten is dat geen probleem. Wel moet je met een aantal zaken rekening houden. Zo is het belangrijk dat de binnenkant van je elleboog, waar de naald in je arm gaat, vrij is van de huidziekte. Een ruwe huid is namelijk zeer moeilijk te desinfecteren. Daarnaast kun je niet doneren als er ergens op je lichaam ontstekingen van de huid zijn. Soms kun je niet geven door de medicijnen die je gebruikt voor je huidklachten. Dat is het geval als deze middelen schadelijk kunnen zijn voor een ongeboren kind van de ontvanger van een bloedproduct, zoals Methotrexaat en Neotigason (Acitretine). Alleen bij een kwaadaardige huidziekte moeten wij je definitief uitschrijven als donor. Gaat het om een basalioom? In dat geval mag je wel weer donor worden als de behandeling is afgerond.

Binnenkort krijg ik een nieuwe knie. Moet ik daar rekening mee houden als ik bloed wil geven?

Ja, daar moet je wel rekening mee houden. Een knieprothese plaatsen is een vrij grote operatie. We adviseren je om uiterlijk een maand voor de operatie geen bloed meer af te staan, zodat je voldoende rode bloedcellen hebt op het moment van de operatie.

Na de operatie moet je goed hersteld zijn, voordat je weer bloed mag geven. Ga dus pas weer bloed geven als de hechtingen eruit zijn, de wond helemaal is genezen, je je fit voelt en je zonder hulpmiddelen kunt lopen.

Heb je tijdens de operatie bloed, bloedplaatjes of een ander bloedproduct gekregen? Dan mag je daarna niet meer geven. Heb je je eigen bloed gekregen? Dan kun je wel donor blijven.

 

 

Wil je zeker weten of je kunt geven? Bel   of doe de

Ook interessant

Hoe Arthur een ernstig ongeluk overleefde

Jij bent een goed mens

De meest gegoogelde vragen over bloed