menu
Onderzoek

   

Jij bent een goed mens. Echt waar, het is wetenschappelijk bewezen. Al sinds 2007 doet Sanquin namelijk een grootschalig onderzoek naar jou, als bloeddonor: Donor InZicht. Het doel van Donor InZicht is om donors beter te leren kennen. Onderzoeker Eva-Maria Merz vertelt je graag meer over de resultaten van deze studie tot nu toe.

   

Donors zijn meer gericht op anderen

“Je ziet dat donors gemiddeld gezien gezonder leven, meer omkijken naar de medemens, vrijwilligerswerk doen en vaak ook geregistreerd zijn als orgaandonor. Het blijkt dat de motivatie om bloeddonor te worden meestal is: iets doen voor een ander.

   

Ook al weet je niet wie die ander precies is. Het goede gevoel dat donors krijgen van bloed geven, wordt omschreven als een ‘warm glow’. Wat erg mooi is om te zien, is dat donors die langere tijd trouw bloed geven, het doneren gaan zien als onderdeel van hun identiteit. Hun reden om te geven is dan niet meer: iets voor een ander doen, maar meer: het hoort bij wie ik ben.”

    

We kunnen de gezondheid van donors bewaken

“Door dit onderzoek kunnen we teleurstellingen voorkomen. Mensen die bloed geven, zijn hiervoor zeer gemotiveerd. Toch kan in ongeveer 10% van de gevallen een donor geen bloed geven op het moment dat hij wil doneren. We zien nu dat de helft van deze mensen niet meer terugkomt en dat dit vaak komt doordat ze het gevoel krijgen dat hun inzet niet gewaardeerd wordt. Nu we dat weten, kunnen we ons beleid zo aanpassen dat we die gevoelens kunnen wegnemen.

       

Daarnaast hebben we de gezondheid van onze donors gemeten. Met die gegevens kunnen we voor bepaalde groepen ons beleid aanpassen om hun gezondheid nog beter te bewaken. Er is bijvoorbeeld een minimale tijd die tussen twee donaties moet zitten. Maar misschien moet die tijd voor bepaalde groepen wel langer zijn en voor andere groepen kan die juist korter.”

Hier kunnen we nog jaren mee vooruit

“Op dit moment zijn we bezig met een derde groep donors die we het hemd van het lijf vragen. Leuke toevoeging is dat we van deze groep ook DNA afnemen. Daardoor kunnen we een koppeling maken tussen lichamelijke reacties en de genetische achtergrond van een donor. Of we hierna nóg een vragenronde doen, weet ik nog niet. De data die we nu al hebben verzameld is zo rijk, daar kunnen we nog jaren mee vooruit.”

Ook interessant

De meest gegoogelde vragen over bloed

Hoe Arthur een ernstig ongeluk overleefde

Mag ik noten eten voorafgaand aan een donatie?