menu
Uitgelicht

   

Zonder deze machine geen donatie

Zonder deze machine kun je tegenwoordig geen bloed meer geven. Zachtjes schudt hij heen en weer en lijkt hij het zakje bloed in slaap te wiegen. Het is de spil van jouw bloeddonatie: de schudweger.

Het geheime leven van jouw bloed na het geven

Het bloed dat jij geeft, gaat niet in een keer door naar een patiënt. Eerst wordt het opgedeeld in drie componenten: rode bloedcellen, plasma en bloedplaatjes. Vaak heeft een patiënt namelijk maar een van die delen nodig. Het opdelen van jouw bloed gebeurt met een scheidingsapparaat voor bloedcomponenten.

Het scheidingsapparaat is - heel simpel gezegd - een pers. Voordat het bloed in het scheidingsapparaat komt, gaat het een centrifuge in. Door bloed hard rond te draaien, zakken de rode bloedcellen naar beneden en komt het plasma bovendrijven. Dan gaat het de pers in. De machine perst eerst het plasma in een apart zakje. Vervolgens perst hij de rode bloedcellen in een ander zakje. Er blijft altijd een restant achter met nog wat rode cellen, wat plasma en bloedplaatjes. Uit dit restant halen we de bloedplaatjes. Dat gaat op dezelfde manier. Het enige verschil is dat de centrifuge iets langzamer draait. Hierdoor zakken de rode bloedcellen wel, maar blijven de bloedplaatjes bovendrijven. Daarna gaat het in het scheidingsapparaat, dat de componenten scheidt. De rode bloedcellen, de bloedplaatjes en het plasma gaan naar patiënten. Met het plasma worden ook belangrijke geneesmiddelen gemaakt. Zo wordt elke onderdeel van jouw bloed optimaal gebruikt.

Ook interessant

6 tips van donors over sport en doneren

Jij bent een goed mens

Mag ik noten eten voorafgaand aan een donatie?