menu
Doktersvragen

Mag ik bloed of plasma geven als ik me grieperig voel?

Nee, als je je grieperig voelt, mag je tijdelijk geen bloed of plasma geven. Dat mag pas weer vanaf twee weken nadat je hersteld bent. Als je niet helemaal fit bent, is de kans op klachten als duizeligheid of flauwvallen na de donatie namelijk groter. Ook de veiligheid van de patiënt is van groot belang. Zou je bloed tijdens je ziekte of direct daarna worden gegeven aan een patiënt, dan kan de besmettelijkheid van je bloed een ernstige bedreiging zijn voor deze patiënt.

Mag ik bloed of plasma geven na een bevolkings-onderzoek?

Na deelname aan een bevolkingsonderzoek zoals naar baarmoederhalskanker (een uitstrijkje), borstkanker (mammografie) of darmkanker (ontlastingstest), mag je bloed of plasma komen geven ook al heb je nog geen uitslag van het onderzoek. Dat geldt alleen als je geen klachten hebt. Had je vooraf wél klachten, wacht dan eerst de uitslag van het onderzoek af. Is er bij het bevolkingsonderzoek iets afwijkends gevonden, overleg dan eerst telefonisch met de donorarts via 0800-5115.

Ik word binnenkort ingepland voor een operatie, mag ik bloed of plasma geven?

Als je een grote operatie moet ondergaan, adviseren wij om vooraf minimaal één maand geen bloed te geven. Het is belangrijk om voor de ingreep in optimale conditie te zijn, wat ook bevorderlijk is voor je herstel. Bij kleine ingrepen is het advies om minimaal één week voor de operatie geen bloed te geven. Geef je plasma dan hoef je voor een grote operatie niet meer dan een week aan te houden, omdat je na een plasmadonatie veel sneller herstelt. Soms kan de aandoening waarvoor je wordt geopereerd een bezwaar zijn voor donatie. Overleg daarom bij twijfel met de donorarts.

Wil je zeker weten of je kunt geven? Bel 0800-5115 of doe de donortest.

Ook interessant

Alles op z’n tijd

Waarom wordt de ene donor vaker opgeroepen dan de ander?

Kijk, een nieuw bloedproduct: oogdruppels!