menu
Oproepsysteem

Waarom wordt de ene donor vaker opgeroepen dan de ander?

Mannen mogen vaker geven dan vrouwen

Mannen mogen om de 56 dagen en maximaal vijf keer per twaalf maanden bloed geven. Vrouwen om de 122 dagen en maximaal drie keer per twaalf maanden, omdat vrouwen een langere hersteltijd nodig hebben na een bloeddonatie.

Veelgevraagde bloedgroep

Donors met bloedgroep O-negatief nodigen we relatief vaak uit, omdat dit de enige bloedgroep is die je in geval van nood aan iedere patiënt kunt geven. Heb je een relatief zeldzame bloedgroep, B of AB, dan kun je minder vaak worden opgeroepen. Wil je toch vaker geven met B of AB, word dan plasmadonor.

De vraag vanuit ziekenhuizen

We houden nauwkeurig bij hoeveel bloed we van elke bloedgroep nodig hebben. We willen liever geen nee verkopen aan een ziekenhuis, maar kunnen ook niet te ruim in de voorraad zitten omdat bloed beperkt houdbaar is.

Mobiele of vaste afnamelocatie

Geef je in een mobiele afnamelocatie (MAL), dan is de kans groter dat je wat minder vaak wordt opgeroepen dan op een vaste locatie waar we meerdere dagen per week open zijn.

Meld je af als je niet kunt

Het is belangrijk dat je ons via de website of via de gratis Donorinformatielijn 0800-5115 laat weten wanneer je een keer niet kunt komen. Als je een oproepkaart niet afmeldt, kan dat namelijk een nieuwe oproepkaart in de weg staan.

Nieuw adres? Laat het ons weten

Geef je nieuwe adres altijd aan ons door via de website of via de gratis Donorinformatielijn 0800-5115.

Ook interessant

Mag ik bloed of plasma geven na een bevolkingsonderzoek?

In dienst van de veiligheid

Maximale leeftijd verhoogd