menu
Patiëntverhaal

“Leven, het mooiste cadeautje dat je iemand kunt geven”

      

Je hebt een druk leven waarin al je vrije tijd draait om brommer rijden en muziek. Je zit in vier, vijf bandjes, schrijft zelf muziek en dan klinkt er ineens een geluid dat inslaat als een bom: je hebt leukemie. Het leven van Elske Kroondijk (29) uit Groningen stond direct op zijn kop. Maar dat leven werd ook gered met de hulp van bloeddonors en een stamceldonor.

Een bloedonderzoek naar een onschuldig winterdipje bleek in de grijze februarimaand van vorig jaar Acute Myeloïde Leukemie te zijn. Elske: “Ik werd gebeld, ziek verklaard en kwam gelijk in de mallemolen van de medische wereld terecht.” Nu, een jaar later, draait die molen nog steeds. Elske vraagt zich lachend af of ze er ooit nog uitkomt. “In totaal ben ik 3,5 maand opgenomen geweest waarbij ik twee intensieve chemokuren heb gehad. In die tijd heb ik wel tien bloedtransfusies gehad en enkele infusies met bloedplaatjes.”

"Alles heeft een hogere prijs gekregen"

 

De chemo sloeg goed aan en vorig jaar zomer kreeg Elske een stamceltransplantatie. Momenteel is ze bezig met het afbouwen van de afweermedicatie en moet ze haar energieniveau weer opbouwen. Dat laatste is een hele klus. Elske: “Van een repetitie met een band bijvoorbeeld moet ik gewoon een dag bijkomen. Alles heeft voor mij een hogere prijs gekregen. Voor ik ziek werd, werkte ik vier dagen in de week als redacteur bij de Rijksuniversiteit Groningen. Ik vrees dat ik dat niet meer ga halen, maar wil er wel alles uit halen wat erin zit. Zo wil ik straks in mijn werk voor anderen van betekenis zijn. Dat komt door mijn ervaring in het ziekenhuis. Ik heb daar veel respect gekregen voor verplegers. Mensen die echt iets doen met hun leven en veel voor anderen betekenen. Dat wil ik ook, al is het maar voor één iemand.”
 

Eén iemand die voor Elske heel speciaal is, is haar anonieme stamceldonor. “Zeker”, zegt Elske. “Ik heb hem of haar een bedankbrief gestuurd en kreeg vorige week een brief terug. Heel persoonlijk en zo enorm speciaal om te krijgen! Het is voor mij onvoorstelbaar. Ik heb mijn leven te danken aan deze man of vrouw! Met zo’n brief krijg je er nog geen gezicht bij, maar wel een stem. Echt, het is heel magisch en supercool dat er donors zijn.”

"Dat er donors zijn is magisch en supercool"

“Gek verhaal”, zegt Elske. “Vijf dagen voordat ik ziek werd verklaard, liep ik met vrienden de kroeg uit en zag ik een poster hangen met de mededeling ‘Word stamceldonor.’ Ik vond dat toen raar en zei ‘je wordt toch geen stamceldonor. Dat is vast heel ingrijpend en doet veel pijn en zo’. Vijf dagen later was mijn leven ervan afhankelijk. Zo bizar. Dat zegt alles over hoe weinig ik er over wist, want mijn donor schreef dat het geen moeite heeft gekost en dat het geen pijn deed.”

“Elske: “Zelf kan ik het niet meer zijn, maar ik hoop dat iedereen die mijn verhaal leest zich direct aanmeldt als stamceldonor. Echt, het is het mooiste cadeautje dat je iemand bij leven kunt geven. Je kunt iemand helpen en zelf ook gewoon doorleven. Hoe cool is dat?”

Meld je aan!

Voor patiënten met onder andere leukemie die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, betekent een passende donor een laatste kans op leven. Stamcellen geef je bij leven. De kans dat je een match bent met een patiënt en daadwerkelijk stamcellen doneert, is erg klein. Daarom is er een hele grote groep donors nodig. Stamcellen worden tegenwoordig in meerderheid (70%) uit het bloed gehaald. Daarnaast kunnen stamcellen ook direct uit het beenmerg worden gehaald. Voor de stamcelafname moet je één dag naar het ziekenhuis. Er is een tekort aan stamceldonors. Meld je dus nu aan.

Ook interessant

Mag ik bloed of plasma geven na een bevolkingsonderzoek?

In dienst van de veiligheid

Maximale leeftijd verhoogd