menu
Uitgelicht

In dienst van de veiligheid

Jouw gezondheid en die van de patiënten die je helpt, staan bij Sanquin voorop. Daarom wordt elke donatie die je doet getest om het risico op bloedoverdraagbare infecties zo klein mogelijk te maken. Hiervoor hanteren we strenge kwaliteitseisen en controles en hebben we zeer geavanceerde productiemethoden en apparatuur tot onze beschikking.

Neem bijvoorbeeld de cobas 6800. Hiv, hepatitis B, hepatitis C en hepatitis E ontsnappen niet aan de waakzaamheid van dit systeem. Geheel automatisch speurt het in je bloed naar het erfelijk materiaal (DNA en RNA) van deze virussen door middel van de Polymerase Chain Reaction techniek (PCR).


De cobas 6800 bestaat uit vier delen:
 

  1. Sample supply unit: hier worden de bloedmonsters op het systeem geladen.
  2. Transfer unit: in dit gedeelte worden de bloedmonsters en controlemateriaal in een processingplaat overgebracht.
  3. Processing (op de foto): op deze plek wordt het erfelijk materiaal van de genoemde virussen uit de bloedmonsters geïsoleerd en wordt in speciale platen stoffen toegevoegd die op de aanwezigheid van virussen reageren (reagentia) om PCR mogelijk te maken.
  4. PCR unit: hier vindt PCR plaats. Het erfelijk materiaal ondergaat daarbij een vermeerderingsproces waardoor zeer kleine hoeveelheden van het virus kunnen worden aangetoond.

Ook interessant

Alles op z’n tijd

Waarom wordt de ene donor vaker opgeroepen dan de ander?

Kijk, een nieuw bloedproduct: oogdruppels!