menu
Doktersvragen

Kan ik nog bloed geven als ik mij heb laten inenten voor een reis?

Ja, je kunt nog bloed geven. Sterker nog, we moedigen je aan om nog voor je vakantie bloed te geven. Zo zorg je dat we genoeg bloed hebben, ook als veel donors op vakantie zijn.

Je moet het moment van geven wel even goed plannen. De GGD geeft je advies over welke vaccinaties voor jou belangrijk zijn. Na de meeste van deze vaccinaties mag je gewoon bloed of plasma geven. Bij sommige moet je twee tot vier weken wachten. Krijg je de vaccinatie omdat je besmet bent geraakt? Dan moet je langer wachten. Voor iedere vaccinatie vind je op onze website de uitstelperiode.

 

Ben je weer terug van vakantie? Doe dan de donortest voordat je bloed of plasma komt geven. Dan kom je niet voor niets. Na een vakantie buiten Europa moet je namelijk minimaal vier weken wachten voordat je weer bloed of plasma mag geven. Ook binnen Europa zijn er enkele gebieden waarvoor dit geldt. Dit is ook een reden om voor je vakantie nog een keer bloed of plasma te geven.

Mag je na het innemen van pijnstillers bloed of plasma geven?

Ja, meestal mag dat wel. Paracetamol is bijna nooit een probleem. Ook na het gebruik van Ibuprofen (Brufen), Nerofen, Advil, Diclofenac en Acetylsalicylzuur (Aspirine) kun je gewoon geven. Alleen kunnen we dan de bloedplaatjes niet gebruiken. Dit geldt als je een van deze pijnstillers binnen vier dagen voorafgaand aan de donatie hebt ingenomen.

De reden waarom je pijnstillers gebruikt, is ook van belang. Neem je aspirine voor hartritmestoornissen of andere hart- en vaataandoeningen? Dan kun je waarschijnlijk geen bloed of plasma geven. Het is dus belangrijk dat je aangeeft waarvoor je pijnstillers hebt gebruikt.

Verder is het natuurlijk belangrijk dat je je fit genoeg voelt. Wij willen namelijk niet dat je onnodig last hebt van je donatie.

Levert roken risico’s op voor de ontvanger van mijn bloed?

Nee, de schadelijke stoffen in tabak vormen geen risico voor de ontvanger van jouw bloed. Door het roken komen schadelijke stoffen in je longen en in je bloed terecht. Als je rookt kort voordat je bloed geeft, zitten deze stoffen dus ook in het bloed of plasma dat je hebt gedoneerd. Ook als je middelen gebruikt om van roken af te komen, komt die nicotine in je bloed. Toch zijn die stoffen niet schadelijk voor de ontvanger. Jouw bloed vermengt namelijk met zijn of haar bloed. Daardoor verdunnen de schadelijke stoffen in het bloed en hebben ze bijna geen effect meer. Daarnaast blijven die stoffen ook maar kort in het bloed zitten. Ze zijn pas echt schadelijk als ze langere tijd steeds in je lichaam terugkomen, zoals bij een roker.

Ook interessant

Voor het eerst doneren

Bloedbank heeft nieuwe directeur

Plasma in cijfers