menu
Nieuwe directeur

Bloedbank
heeft nieuwe
directeur

      

Jeroen de Wit heeft onlangs afscheid genomen als directeur van de Bloedbank en Daphne Thijssen-Timmer volgt hem op. Ze praten met passie over Sanquin en de onbetwiste motor van de bloedvoorziening: de donor!

"De eerste levertransplantaties waren zonder transfusie niet mogelijk geweest"

Daphne

“Donors mogen heel erg trots zijn dat hun bloed zulke geavanceerde behandelingen heeft mogelijk gemaakt. Behandelingen die de geneeskunde de afgelopen twintig jaar enorm vooruit hebben geholpen. Je wilt voorbeelden? Zonder transfusie was vrijwel de hele ontwikkeling van de transplantatiegeneeskunde stilgevallen. De eerste levertransplantaties waren zonder transfusie waarschijnlijk niet mogelijk geweest. Ook veel behandelingen tegen kanker waren in het begin onmogelijk zonder transfusie. Dat geldt voor een deel van huidige behandelingen tegen kanker trouwens nog altijd.”

"We gebruiken geld van jou, mij en alle andere Nederlanders. Daar zijn we zuinig op"

Jeroen

“Nederland is een van de weinige landen waar onbetaalde donors plasma geven voor de bereiding van geneesmiddelen. Dat is geweldig en moeten we zo proberen te houden. Wereldwijd, maar vooral in Europa, is er een tekort aan plasma voor het maken van geneesmiddelen. Voor plasma zijn we sterk afhankelijk van de VS en dat maakt Nederland en Europa dus kwetsbaar. Sanquin zal de komende tijd waarschijnlijk vaker een beroep doen op de donors om plasma te geven.

De uitdaging voor Sanquin is om het allemaal zo efficiënt mogelijk te doen. We zijn een publieke organisatie zonder winstoogmerk, maar dat betekent niet dat je niet op het geld hoeft te letten. We gebruiken publiek geld: geld van jou, mij en alle andere Nederlanders. Daar moeten we zuinig op zijn.”

"Het duurt nog wel even voordat we kunstbloed kunnen maken uit stamcellen"

Daphne

“Uit stamcellen kunstbloed proberen te maken is ontzettend interessant. We doen er bij Sanquin onderzoek naar, maar het is nu nog te duur en te inefficiënt. Het zal nog wel een tijdje duren voordat het een volwaardig alternatief kan zijn.” Jeroen: “Als we nu kunstbloed moesten maken in hoeveelheden die de vrijwillige donors nu brengen, dan heb je een fabriek nodig die nog groter is dan de naftakrakers van Shell in Pernis.”

  

Momenteel doet Sanquin onderzoek naar twee nieuwe, waardevolle producten gemaakt uit donorbloed.


Jeroen

“Uit serum van donors worden oogdruppels gemaakt voor patiënten met droge ogen. Serum is de vloeistof die overblijft wanneer de overige bestanddelen van bloed gestold zijn. Deze vloeistof lijkt qua samenstelling erg op traanvocht. Bovendien zitten de serum oogdruppels in een slim ontworpen druppelaar voor eenmalig gebruik, waardoor het extreem zuinig is in gebruik en hygiënisch.”

  

Daphne

“Uit donorbloed hebben we weefsellijm gemaakt, die bijvoorbeeld gebruikt kan worden bij patiënten met ernstige brandwonden. We willen graag onderzoeken of getransplanteerde huid door de weefsellijm beter hecht aan het onderliggende weefsel. Voor de ontwikkeling van dergelijke producten werken we vaak samen met universiteiten, bedrijven of bijvoorbeeld de gespecialiseerde brandwondencentra.”

Ook interessant

Donor in vakantietijd

Doktersvragen

Scheidingsapparaat