menu
Reportage

    

Traumaheli vliegt sinds kort met bloed aan boord

    

Als hij die ochtend in april wakker wordt, heeft hij maar één gedachte: ik leef nog. Die zondagavond ging hij nietsvermoedend naar het café. Hij had gewoon zin in gezelligheid en een lekker drankje. Maar de avond liep anders. Hij belandde in een ruzie. Hij zag het mes niet eens. Een schreeuwende pijn. Al dat bloed. De ambulancebroeders. De traumahelikopter. Zwart.

"We vervoeren het bloed in een speciale koelbox"

Het Mobiel Medisch Team (MMT) dat met de helikopter te hulp schoot, heeft sinds 1 februari bloed aan boord. Daarmee hebben ze misschien wel het leven van deze man gered. Dat er bloed aan boord is, is onder andere op initiatief van dr. Nico Hoogerwerf. Hij is medisch coördinator van het MMT van het RadboudUMC in Nijmegen. 


Snel weer nieuw bloed

“We zijn al een aantal jaar aan het strijden voor bloed aan boord van de helikopter. Wat het vooral moeilijk maakte, zijn de praktische bezwaren. Bloed moet je koel bewaren, anders bederft het. We willen zuinig omgaan met het kostbare bloed van donors. Dat moeten we niet verspillen.” De oplossing is simpel en effectief: het bloed gaat in een soort koelbox. “We krijgen steeds een aantal zakjes bloed van het ziekenhuis in Uden. Die blijven minimaal één week bij ons. Gebruiken we het bloed in die week niet? Dan gaat het terug. Het bloed kan zo alsnog naar een patiënt, want gekoeld bloed is zeker drie weken houdbaar. Als we het bloed wel gebruikt hebben, krijgen we snel weer nieuw bloed.”

"Vroeger duurde het wel drie kwartier voordat het bloed er was."

Soms heb je tijd, maar vaak ook niet

Het MMT wordt opgeroepen bij zeer ernstige situaties. Denk aan geweldsincidenten, ernstige ongelukken of een thuisbevalling die helemaal mis dreigt te lopen. De kans dat je dan bloed nodig hebt, is aanzienlijk. Hoe deden ze dat voordat de traumahelikopter bloed aan boord had? “Dan lieten we soms bloed komen uit het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Het duurde vaak wel drie kwartier voordat het er was. Soms heb je die tijd, maar vaak ook niet. Nu hoeven we die keuze gelukkig niet meer te maken.”

Het Nijmeegse MMT werkt nu twee maanden met bloed aan boord. “Van tevoren dachten we ongeveer één keer per week bloed nodig te hebben. Dat blijkt tot nu toe waar. Afgelopen twee weken hebben we het niet nodig gehad, maar in de afgelopen 24 uur wel drie keer! Gisteravond een steekincident, kort daarna een ongeluk met een stier en vanmorgen een verkeersongeluk.”

"Afgelopen 24 uur hebben we wel drie keer bloed nodig gehad."

Een belangrijke stap voor de toekomst

Er zijn in Nederland 4 MMT’s die met de traumahelikopter vliegen. De teams in Rotterdam en Amsterdam volgen het Nijmeegse voorbeeld binnenkort. “Dit is een belangrijke stap voor de toekomst. We zijn nu ook een wetenschappelijk onderzoek begonnen. Onze vraag is: worden de overlevingskansen van een patiënt groter als we eerder bloed kunnen geven? Daar is nog bijna geen bewijs voor. Daarnaast hoop ik dat we in de toekomst ook plasma aan boord kunnen krijgen. Daarmee kunnen we patiënten nog beter helpen.”

Ook interessant

Donor in vakantietijd

Doktersvragen

Scheidingsapparaat