menu

Daarom!

“Ineens ben je uitgedonord”

Bert Prins

Hij doneerde 449 keer plasma en bezoekt de plasmafabriek.

“Op mijn 18e ben ik donor geworden. Ik deed het omdat mijn vader het ook deed en omdat je er iemand mee hielp natuurlijk. In die tijd werd je voor een donatie steeds gebeld door de politie als er iemand dringend bloed nodig had. Ook ’s nachts stonden ze soms bij je voor de deur om je mee te nemen naar het ziekenhuis. In de jaren 80 ben ik anti-D plasmadonor geworden. Er werd toen een halve liter bloed afgenomen die voor je neus in een enorme centrifuge werd gedaan waarin plasma en bloed werden gescheiden. Het plasma hielden ze en het bloed kreeg je weer terug. Dat ging  weer ‘hop’ boven je hoofd en druppelde zo je arm weer in. Als dat klaar was, begon het weer opnieuw. Je was toen wel mooi een uurtje of twee bezig hoor.”

“Recept voor een mooi plasma’tje: twee bruine boterhammen met rosbief en een beker water”

“Die plasmageverij deed ik altijd om 8.00 uur bij de Bloedbank in Rotterdam. Omdat ik dan altijd later op mijn werk verscheen, vond mijn werkgever dat niet zo leuk. Dat ben ik toen dus ’s avonds gaan doen. Na de warme hap naar de bloedbank. Op een gegeven moment had ik bij die maaltijd een braadworst gegeten en je wilde niet zien wat voor afgrijselijk plasma ik had. Het was wit van de vettigheid. Ik ben toen overgestapt naar de Bloedbank in Vlaardingen. Mijn plasma gaf ik daar op vrijdagmiddag na mijn werk. Iedereen blij. Ik at voor mijn donatie (en nog steeds) twee bruine boterhammen met rosbief met een bekertje water. Nou, je hebt dan een super plasma’tje!”

“Bloed geven is altijd bijzonder voor me geweest”

“In die 52 jaar donorschap heb ik nooit gedacht aan stoppen. Ik heb bloed geven altijd heel bijzonder gevonden. Vooral omdat mijn plasma wordt gebruikt om rhesusbaby’s te helpen, maar ook dat er vaccinaties voor hepatitis en zo uit mijn plasma worden gehaald. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat, kan ik nu van dichtbij zien. Ik ben namelijk door Sanquin uitgenodigd om in de plasmafabriek in Amsterdam te komen kijken. Een leuk gebaar waar ik me erg op verheugde.”

Bert Prins (69) uit Vlaardingen wordt 31 juli a.s. 70 jaar en geeft enkele dagen ervoor zijn 450ste en tevens laatste donatie anti-D plasma. Hij gaf elke drie weken en stoppen gaat hem moeilijk af. “Je wordt dan ook gelijk zo oud hè”, zegt hij lachend. “Ineens ben je uitgedonord, terwijl je jezelf helemaal geen 70 voelt. Ik kan er moeilijk afstand van nemen. Daarom heb ik me ook als vrijwilliger bij de Bloedbank opgegeven. Ik heb het aanmeldingsformulier ingevuld en hoop dat ik aan de slag kan als gastheer of zo. Vroeger kreeg je van deze mensen na afloop een kop koffie met cognac. Dat doen ze nu niet meer. Maar ik serveer gerust wat anders hoor.”

“Na 52 jaar moet ik helaas stoppen met geven. Gaan jullie door?”