menu
Infographic

Waar stroomt jouw bloed naartoe?

We zamelen bij Sanquin bloed in op basis van de Nederlandse vraag naar bloedproducten. Jij en alle andere donors staan dus niet meer bloed af dan nodig is om aan de vraag naar bloedproducten in Nederland te voldoen.

Uit je bloed worden rode bloedcellen en bloedplaatjes gehaald en ingezet voor transfusies in Nederlandse ziekenhuizen aan bijvoorbeeld trauma- en kankerpatiënten. Na het verwijderen van de rode bloedcellen en bloedplaatjes blijft er plasma over. 

De inzameling van plasma wordt bepaald door de specifieke plasmacomponent dat in Nederland het hardst nodig is. Op dit moment is dat immunoglobuline. De hoeveelheid overige plasmacomponenten die overblijft, is zo groot dat we er naast Nederland ook patiënten in het buitenland mee kunnen helpen.

Jouw plasma gebruiken we voor transfusies (25%) en voor de productie van geneesmiddelen (75%) tegen een groot aantal -vaak levensbedreigende- ziekten en ingrepen, maar ook bij chronische bloedgerelateerde aandoeningen.

Om het produceren van plasmageneesmiddelen in stand te kunnen houden, verwerken we ook buitenlands plasma tot plasmageneesmiddelen voor buitenlandse markten.

Dat levert extra inkomsten op die onder meer bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen.

De opbrengsten keren we niet uit aan derden maar stromen weer de organisatie in. Ze komen ten goede aan investeringen in materiaal, processen, huisvesting, mensen en onderzoek.

Zo zetten we financiële winst om in maatschappelijke winst en kunnen we blijven werken aan de ontwikkeling, veiligheid en kwaliteit van de Nederlandse bloedvoorziening. Allemaal dankzij jouw donatie, dankjewel!

Ook interessant

"Ineens is het vechten voor je leven"

Mag ik doneren na alcohol- of drugsgebruik?

Nieuwe donors werven?