menu
Troebel plasma

Helderheid bij troebel plasma

Hoe krijg je het en hoe voorkom je het?

Plasma is normaal helder van kleur, maar soms kan het zichtbaar troebel of melkachtig zijn. Dat kan direct aan het licht komen tijdens een plasma-afname, maar bij een bloeddonatie ook later pas nadat je bloed is gesplitst in plasma, rode bloedcellen en bloedplaatjes. De oorzaak is meestal een hoog gehalte aan triglyceriden, een soort vet dat in het bloed zit. Troebel plasma kunnen we helaas niet gebruiken, omdat het niet voldoet aan de kwaliteitseisen. 

Eenmaal troebel, vaker troebel

Als je een keer troebel plasma hebt gegeven, dan is de kans op herhaling groter dan bij andere donors. Daarom krijg je sinds 1 mei 2018 van ons schriftelijk bericht wanneer jouw gedoneerde plasma troebel is. Het is namelijk vaak te voorkomen en samen met jou willen we de kans op troebel plasma zo klein mogelijk maken.

Oorzaken van troebel plasma

Ongeveer de helft van de donaties met troebel plasma komt door het eten van vette en/of koolhydraatrijke voedingsmiddelen in de uren vóór je donatie. Daarbij kun je denken aan suikerrijk voedsel (zoals snacks en snoep) of vezelarm, vet of koolhydraatrijk voedsel (zoals fastfood), maar bijvoorbeeld ook witte pasta of een stamppot met jus en worst. Naast voeding kunnen ook bepaalde medicijnen, persoonlijke aanleg of overmatig alcoholgebruik de oorzaak van troebel plasma zijn.

Troebel plasma voorkomen

De algemene adviezen over het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten hebben ook een gunstig effect op het gehalte triglyceriden in je bloed. Je kunt hierbij denken aan afvallen (in geval van overgewicht), stoppen met roken, meer lichaamsbeweging en vermindering van de alcoholconsumptie. Als er troebel plasma bij je wordt geconstateerd, dan is het de moeite waard om in de ochtend bloed of plasma te geven. De kans op troebel plasma is dan veel kleiner. Het is belangrijk om iets te eten voordat je bloed of plasma gaat geven om duizeligheidsklachten tijdens of na de donatie te voorkomen. Probeer ervoor te zorgen dat dit een lichte, vezelrijke maaltijd is. 

Geen nieuws, goed nieuws

Voorlopig informeren we je elke keer als jouw plasma tijdens het bewerken van je bloed troebel blijkt te zijn. Als tijdens een plasma-afname duidelijk te zien is dat het om troebel plasma gaat, wordt de procedure direct stopgezet. Na een bloeddonatie krijg je achteraf een brief als troebel plasma is vastgesteld. Je kunt dan zelf beoordelen of de maatregelen die je eventueel hebt genomen, effect hebben gehad.

Heb je nog vragen? Stel deze dan aan de donorarts tijdens je bezoek. Natuurlijk kun je ook bellen met onze gratis Donorinformatielijn: 0800-5115

Ook interessant

"Ineens is het vechten voor je leven"

Mag ik doneren na alcohol- of drugsgebruik?

Nieuwe donors werven?