menu
Water drinken helpt!

Water drinken helpt!

Een beetje misselijk of duizelig worden na een bloeddonatie. Of zelfs flauwvallen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bij de bloedbank doen we er alles aan om te voorkomen dat bloed geven een akelige ervaring voor je wordt. Gouden tip: drink een groot glas water kort voordat je bloed gaat geven!

Deze zomer rondde Sanquin een belangrijk onderzoek af naar de relatie tussen water drinken direct voorafgaand aan de donatie en het al dan niet ervaren van een vasovagale reactie, dat wil zeggen misselijkheid, duizeligheid of flauwvallen. Ruim achtduizend jonge donors – tot dertig jaar – die voor de eerste, tweede, derde of vierde donatie kwamen, deden mee aan het onderzoek. Een deel van de groep kreeg vooraf 330 ml of een halve liter water te drinken, een ander deel kneep vooraf in een balletje en het overige deel van de groep deed niets anders dan anders.

Vooraf water drinken helpt!

Overduidelijke uitkomst: vooraf water drinken helpt! Van de donors die vooraf water dronken, had 23 procent minder last van misselijkheid of flauwte dan in de overige twee groepen. Het opvallende was dat er geen verschil te zien was tussen de groep die 330 ml dronk en de groep die een halve liter te drinken kreeg. Een groot glas water is dus voldoende om nare reacties te voorkomen.

Alles voor een prettige donatie

Donorarts Elise van den Brekel, lid van de werkgroep preventie donorcomplicaties, is blij met de duidelijke uitkomst van dit onderzoek. “We doen er alles aan om de donatie voor donors zo prettig mogelijk te maken. Als iemand een keer niet lekker wordt, is dat een nare ervaring die de volgende donatie misschien weer spannender maakt. Dat willen we graag voorkomen. Nu we het zo zeker weten, gaan we elke donor extra op het hart drukken vooraf een groot glas water te drinken.”

Tips voor zorgeloos geven:

- Eet altijd iets en drink meer dan normaal, zowel voor als na de donatie.

- Ga op de dag van het bloed geven niet intensief sporten of zwaar lichamelijk werk doen.

- Stel saunabezoek op de dag van het bloed geven uit.

- Zoek afleiding tijdens het geven. Maak een praatje, luister muziek of lees wat.

- Bestrijd duizeligheid door tijdens de donatie je benen te kruisen en de spieren van benen en billen afwisselend vijf seconden aan te spannen en te ontspannen.

- Sta niet te snel op na afloop.

- Als het wondje van de aangeprikte arm gaat bloeden, houd de arm dan gestrekt omhoog. Oefen gedurende een paar minuten druk uit op de wond met een schoon (zak)doekje.

Ook interessant

"Ineens is het vechten voor je leven"

Mag ik doneren na alcohol- of drugsgebruik?

Nieuwe donors werven?