menu

Daarom!

“Het zit in de familie. Daarom”

volgende

“Mijn ziekte van vroeger helpt mensen om niet ziek te worden.”

“Ik geef plasma in Delft, zo’n vijf of zes keer per jaar. Ik ben ermee begonnen toen ik zo’n 20 jaar oud was en ben gaan geven omdat mijn vader dat ook deed. Hij is half jaren 60 bloed gaan geven, omdat zijn vader bloed nodig had. Zo is hij begonnen en toen ik zelf 25 jaar oud was ben ik na gesprekken met hem ook begonnen. Al direct in het begin was ik plasmadonor en een paar maanden geleden heb ik mijn 100ste beurt gegeven. Wel een mijlpaaltje! Mijn vader heeft namelijk ook meer dan 100 keer gedoneerd en mijn broer zit zelfs al over de 250. Allemaal plasma. Het is dus echt iets wat in de familie zit.”

     

“Ik ben hepatitis A plasmadonor. Toen ik een jaar of 11 was, heb ik geelzucht gehad. Ik heb nog drie broers die toen 9, 12 en 13 jaar waren en we zaten allemaal thuis met dezelfde ziekte. Daardoor heb ik antistoffen tegen hepatitis A in mijn bloed en ik heb begrepen dat mijn bloedplasma daarom heel erg nodig is. Zelf heb ik dat van die antistoffen nooit geweten, maar waarschijnlijk hebben ze dat op de bloedbank 20 jaar geleden al geconstateerd aan de hand van de vragenlijst en zo.”

“Lekker een uurtje ontspannen op de bloedbank.”

“Ik geef graag bloed en eng heb ik het nooit gevonden. Maar als die naald in mijn arm gaat kijk ik meestal niet, dat dan wel. Maar voor de rest is het altijd gezellig op het donorcentrum. Een hele ontspannen sfeer, dus het is best leuk om te doen. Ik ben ook altijd weer blij dat ik zelf gezond ben en dat ik het af kan staan. Een gezond lichaam is belangrijk. Een tijdje geleden was ik grieperig geweest en kon ik gelijk weer huiswaarts. Ik mocht geen bloed geven. Klasse, dat ze zo goed opletten.”

Peter Keijzer uit De Lier (48) geeft bloed vanuit zijn eigen levensfilosofie. Hij is gelovig en leeft vanuit de overtuiging dat je altijd voor een ander klaar mag staan. “Want” zegt hij enthousiast. “Als je gezond bent en je bloed is goed, waarom zou je het dan niet doen?” Dat het hard nodig is, heeft hij zelf ondervonden toen zijn zoontje drie jaar geleden geopereerd werd. Peter: “Ze hadden zijn hele bovenschedel doorgezaagd en met klemmetjes ‘gerepareerd’. Heel ingrijpend, zo’n klein ventje met zo’n heftig iets. Levi lag op de intensive care en had bloed nodig. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen. Het was weer eens een bevestiging van hoe goed het is om bloed te geven. Daarom wou ik als afsluiter nog even wat meegeven aan iedereen die ooit geelzucht heeft gehad:

‘Heb je ook hepatitis A gehad? Meld je aan als plasmadonor …

 

Wil je helpen? Geweldig!

Het klopt wat Peter zegt. We zoeken maar liefst 1.600 mensen die ooit Hepatitis A hebben gehad. De kans is dan groot dat je antistoffen tegen de ziekte in je bloed hebt. Met jouw plasma kunnen we dan medicijnen ontwikkelen om onder andere leukemiepatiënten met een zwakke afweer te beschermen tegen besmettelijke ziekten.
Wil je helpen? Geweldig! Je kunt je aanmelden door te bellen naar 0800-5115. Wil je meer weten, klik dan hier