menu

Geven

Je kent'm niet ...

volgende

... maar hij kan jouw hond het leven redden.

Morgen is het dierendag. Baasjes doen allemaal wat extra’s voor hun hond of kat. Maar er zijn óók honden en katten die wat voor hun soortgenoten doen. Het zijn bloeddonors. Samen redden ze elk jaar de levens van honderden trouwe viervoeters. Initiatiefnemer van dit alles is dierenarts Cris van der Meiden, oprichter van de Eerste Veterinaire Bloedbank Nederland (EVBN) in Nijverdal.
 

 “Er is altijd al over gesproken, maar iemand moest het doen.”

Bloedtransfusies voor honden en katten met bloedarmoede

Tot aan de oprichting van de EVBN was er een groeiende behoefte aan donorbloed voor honden en katten met bloedarmoede. Dit was niet verkrijgbaar waardoor de ziekte niet kon worden behandeld en de beestjes kwamen te overlijden. Met de komst van de EVBN is in deze situatie veel verbetering gekomen, en zijn er sindsdien enkele duizenden honden en katten gered.

Cris van der Meiden, dierenarts in Nijverdal, heeft altijd al met het idee van de veterinaire bloedbank rondgelopen. Cris van der Meiden: “Al vanaf mijn studie. Tijdens de colleges hematologie werd er al over gesproken dat er eens een bloedvoorziening voor dieren zou moeten komen. Dat leek me toen al leuk om op te pakken. Er zijn al wel initiatieven geweest hoor, maar die zijn al vrij snel allemaal weer gestrand. Maar goed, je studeert af, gaat in dienst, komt daarna in een maatschap terecht en dan moet je je maten mee zien te krijgen. Dat laatste lukte niet echt.”

Ook is het al doorgedrongen in de topsport.

Politieke blunder? Geef je bloedgroep de schuld!

Iedereen heeft er wel een mening over en je vindt geen glossy magazine in Japan zonder bloedgroep-horoscoop. Ook is het al doorgedrongen in de topsport. Zo veroverde het nationale vrouwen softbalteam van Japan een gouden medaille op de spelen van Bejing en dankten zij dit succes aan de trainingsschema’s die speciaal op de bloedgroep van de speelsters waren afgestemd.

Het heeft zelfs een vlucht genomen in de politiek. In 2011 is er zelfs een minister afgetreden die daarbij de schuld gaf aan zijn bloedgroep. Ryu Matsumoto werd gefilmd terwijl hij na de grote aardbeving in Oost-Japan twee gouverneurs beledigde en daarbij hele grove woorden gebruikte. Ook dreigde hij de carrière van enkele journalisten te verwoesten. In zijn ontslagrede gaf hij zijn bloedgroep de schuld:

"Ik wil graag mijn verontschuldigingen aanbieden aan de mensen die ik heb beledigd in het rampgebied. Mijn bloedgroep is B, wat betekent dat ik soms snel geïrriteerd en onstuimig ben. Mijn vrouw heeft me daar eerder op gewezen en ik denk dat ik daar maar eens goed over moet nadenken.”

“We hebben veel hulp gehad van mensen van Sanquin. Echt super.”

Veel pionierswerk waarschijnlijk?

“Klopt. We hebben het hele bloedbank verhaal natuurlijk ook zelf moeten opzetten. Hoe bewaar je bloed? Hoe bewerk je het? Hoe kom je aan je materiaal, hoe moet je gekoeld bewaren en vervoeren? Al dat soort zaken. We hebben daarbij veel hulp gehad van mensen van Sanquin uit Zwolle. Daar ben ik vaak geweest. Toen de productie daar op een gegeven moment weg ging, hebben we daar ook de nodige apparatuur kunnen kopen. omdat Sanquin een aantal laboratoria ophief, dus we hebben toen meteen het een en ander kunnen kopen.

“Probeer bijvoorbeeld een hond of kat maar eens vijf, zes minuten stil te laten liggen.”

Hoe houd je de dieren rustig?

“Katten moeten altijd onder narcose, anders lukt het gewoon niet. Die blijven echt geen 5 minuten stilliggen. Bij een enkele hond doen we het ook, maar meestal hoeft dat niet hoor. We doen het ook altijd met z’n drieën. Eén houdt de hond vast, één stuurt het bloedvat en één doet de naald. Bij 9 van de 10 honden gaat dat zonder problemen. Een donatie duurt tussen de 5 en 10 minuten.”

  

Hoe vaak worden jullie ingeschakeld?

“We zijn inmiddels uitgegroeid tot zo’n 500, 600 zakken hondenbloed per jaar, en katten ongeveer 80. Voor honden gebruiken we zakken die ook bij donaties van mensen worden ingezet, dus die moeten gevuld worden met zo’n 450 ml bloed. Je snapt dat we daarvoor alleen maar grote honden kunnen gebruiken, want bij een Jack Russeltje van vijf kilo gaat zo’n hoeveelheid natuurlijk niet. Voor katten hebben we zelf wat gemaakt, want die geven per donatie maar zo’n 50, 60 milliliter.”

 

Wat voor bloedproducten hebben jullie?

“We hebben bloedcellen en bloedplasma. De bloedcellen gaan voornamelijk naar honden en katten met anemie (bloedarmoede). Het plasma gebruiken we bij eiwittekorten, stollingsproblemen, bepaalde infecties, alvleesklierontstekingen, redelijk wat toepassingen dus.”

“Er kwam eens een kat onder politiebegeleiding uit Rotterdam. Inclusief zwaailichten, toeters en bellen.”

Wat moet iedereen in Nederland weten over de EVBN?

“Dat honden en katten met bloedarmoede prima geholpen kunnen worden. Dat is onze voornaamste boodschap. Ik heb de indruk dat er nog steeds dierenartsen zijn die denken dat er niets aan te doen is, maar het tegendeel is dus het geval.”

 

Meest bijzondere ervaring?

“Ha! Zo’n 8 jaar geleden was er een kat in Rotterdam die kittens had geworpen en daarna een baarmoederbloeding kreeg. Die is hier in Nijverdal door de dierenambulance gebracht onder begeleiding van de politie die voorop reed met zwaailichten. Dat was wel heel bijzonder ja.”