menu
Doktersvragen

Mag ik donor blijven nu ik suikerziekte heb?

Ja, dat kan. Er is wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Als je een dieet hebt of tabletten gebruikt en de suikerziekte is goed ingesteld, dan kun je gewoon doneren. Suikerziekte geeft een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Wanneer er tekenen zijn van schade aan het hart of aan de bloedvaten of je hebt een verminderd gevoel aan handen of voeten, eiwitverlies via de urine of een netvliesbeschadiging, dan mag je helaas geen bloed meer geven. Ook als je insuline gebruikt, mag je niet meer doneren. Reden is vooral het gevoelige evenwicht tussen glucose en insuline in het bloed, dat wij niet willen beïnvloeden door een donatie.

Grieperig of griepprik gehad?

Je mag doneren als je de griepprik hebt gehad, omdat het vaccin bestaat uit dood virusmateriaal. Wel voelen mensen zich soms de dag na de prik niet fit en dat kan een reden zijn om een dag te wachten met doneren.

Als je je grieperig voelt, mag je geen bloed geven om twee redenen: je hebt zelf een grotere kans om niet lekker te worden na de donatie en het virus kan de patiënt die jouw bloed krijgt ernstig ziek maken. Je mag pas na twee weken weer doneren, omdat we er dan zeker van zijn dat je voldoende hersteld bent.

Ik ben soms depressief en gebruik ook medicijnen. Kan ik bloed geven?

Ja, als je je weer goed gestemd voelt, is bloed geven geen bezwaar. Bij twijfel kun je voorafgaand aan je donatie met een van de donorartsen overleggen of het in jouw situatie verstandig is. Dat kan telefonisch of tijdens de keuring. Als je je vooral angstig voelt, ontraden we je om naar de bloedbank te komen. De meeste medicijnen tegen een depressie zijn geen belemmering voor het doneren van bloed of plasma.

Wil je zeker weten of je kunt geven? Bel   of doe de

Ook interessant

Niet bang voor een naald

Met sirene en zwaailicht

De Architect: groot, bonkig en belangrijk