menu
HEV-test

Ik heb gehoord dat er een nieuwe test is?

Dat klopt, die is er! We testen jouw bloed altijd uitvoerig. Dat doen we om jou en patiënten te beschermen. Sinds kort is daar een nieuwe test bijgekomen: de test op het hepatitis E-virus type 3.

Wat houdt de nieuwe test precies in?

We kijken of het hepatitis E-virus in je bloed zit. Dit virus kan een leverontsteking veroorzaken. Het in Nederland voorkomende type 3 virus geeft bij gezonde mensen meestal geen klachten. Je lichaam ruimt het virus op, zonder dat je er iets van merkt.

Wordt er extra bloed voor deze test afgenomen?

Nee, de test wordt gedaan op het bloed uit de reguliere buisjes.

Waarom wordt deze test gedaan, als je er toch niets van merkt?

Als je gezond bent, merk je er inderdaad niets van. Maar voor de patiënten die jouw bloed nodig hebben, kan het hepatitis E-virus wel gevaarlijk zijn. Vooral patiënten met een verzwakt immuunsysteem. Bijvoorbeeld patiënten die net een stamceltransplantatie hebben gehad of een hele intensieve chemotherapie.

Wat nou als bij mij dat virus ontdekt wordt?

No worries. Je hoeft niet naar de huisarts en je bent niet besmettelijk. Je lichaam is al hard bezig het virus op te ruimen. Maar we kunnen jouw bloed dan tijdelijk niet gebruiken om aan zieke mensen te geven. Om er zeker van te zijn dat het virus uit je lichaam is verdwenen, mag je drie maanden geen bloed geven.

Hoe raken mensen besmet met dit hepatitis E-virus?

We weten niet precies hoe je eraan komt. Het eten van besmet, onvoldoende verhit voedsel lijkt een rol te spelen. Het virus kan voorkomen in vlees van varkens, maar ook van wild.

Ik kan dus gewoon komen om bloed of plasma te geven?

Ja, na die 3 maanden uitstel mag je gewoon weer bloed geven als je een oproep van ons krijgt! Wil je meer informatie, kijk op onze website of bel de gratis Donorinformatielijn 0800-5115.

 

Ook interessant

Niet bang voor een naald

Met sirene en zwaailicht

De Architect: groot, bonkig en belangrijk