menu
Uitgelicht

De Architect: groot, bonkig en belangrijk

De Architect is een groot, bonkig uitziend apparaat. Je ziet het er daarom niet meteen vanaf, maar dit apparaat is erg belangrijk voor jouw gezondheid. Het bepaalt namelijk of jij bloed mag blijven geven.

Wat doet de Architect?

De Architect test jouw bloed op een aantal infectieziektes en sinds kort ook met enige regelmaat op je ferritinegehalte als je bloeddonor bent. De hoeveelheid ferritine in jouw bloed geeft een goed beeld van jouw totale ijzervoorraad. Deze voorraad willen wij in de gaten houden. Je verliest namelijk met iedere donatie een beetje ijzer via het hemoglobine (Hb) in je rode bloedcellen. Dat vul je wel weer aan met je voeding, maar de snelheid waarmee dit gebeurt, kan van donor tot donor verschillen. Als je ijzervoorraad uitgeput raakt, kan uiteindelijk ook je Hb gaan dalen. Dat willen we met deze meting voorkomen.

Hoe doet de Architect dat?

De Architect zorgt eerst dat er genoeg bloed in een reactievaatje terechtkomt. Daar voegt hij magneetbolletjes aan toe. Door het ijzer plakt het ferritine-eiwit vast aan de magneetbolletjes. Daarna wordt het ferritine door een magneet bij het wasstation naar de zijkant van het reactievaatje getrokken. Tijdens het wassen worden nu alle andere eiwitten weggewassen. Als laatst voegt de Architect een stofje toe dat ervoor zorgt dat het ferritine oplicht. De Architect meet de hoeveelheid licht. Hoe hoger de lichtopbrengst, hoe meer ferritine in jouw bloed.

Wat gebeurt er met de uitslag?

Ontdekt de Architect bijvoorbeeld dat jouw ferritinegehalte lager is dan 15 nanogram per milliliter dan mag je 12 maanden geen bloed geven. Je lichaam heeft dan meer hersteltijd om je ijzervoorraad op peil te brengen. Is ook je Hb-gehalte te laag? Dan krijg je het advies om contact op te nemen met je huisarts.

Ook interessant

Huub heeft een zeldzame ziekte

Doktersvragen

NIEUW: test voor hepatitis E-virus