menu

Vragen

 

Hoeveel plasma mag je maximaal per jaar geven?

Per jaar mag een plasmadonor maximaal 25 liter plasma geven.

Maar de frequentie mag niet hoger zijn 26 keer per jaar, dus 1 keer per 2 weken. De meeste plasmadonors geven momenteel ongeveer 660 ml plasma per donatie. Dit is inclusief 10% antistollingsmiddel. Bij een relatief laag lichaamsgewicht van de donor, wordt er per keer een kleiner volume afgenomen. Bij niemand wordt dus in de praktijk het maximaal toelaatbare volume van  25 liter plasma per jaar bereikt.

Op de meeste afnamelocaties is het gebruikelijk om direct een nieuwe afspraak te maken. Mocht het voor jou een enkele keer beter uitkomen om iets eerder dan de termijn van 2 weken plasma te komen geven, dan is dat mogelijk.

Waarom verhoogt Sanquin de leeftijd om bloed te mogen doneren niet?

Dat is voor je eigen veiligheid.

Vanaf je 70ste verjaardag moet je helaas stoppen met het doneren van bloed of plasma ook al is je bloed na deze leeftijd nog goed bruikbaar. De leeftijdsgrens is er voor je eigen veiligheid, omdat na je 70ste hart- en vaatziekten vaker voor komen. Ook neemt een aantal voor het doneren belangrijke lichaamsfuncties af, zoals de aanmaak van het HB, de bloeddrukregulatie, de vochthuishouding en de dorstprikkel. Mocht je onwel worden na een donatie dan zijn de consequenties van vallen ook wat groter.

Mag ik bloed geven als ik me grieperig voel?

Sorry, maar als je je grieperig voelt mag je niet geven.

Als je niet helemaal fit bent, kun je na je donatie klachten krijgen als duizeligheid en flauwvallen. Net zo belangrijk is de veiligheid van de mensen voor wie je doet. Voor iemand die ziek of zwak is, kan een ziekteverwekker die het grieperige gevoel veroorzaakt een ernstige bedreiging zijn. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere en vragen we je altijd om niet te geven als je grieperig bent. Sterker nog, zelfs als je weer beter bent, moet je twee weken wachten met je donatie om zeker te zijn dat je niet meer besmettelijk bent. Want veiligheid gaat voor alles.

Wil je zeker weten of je kunt geven? Bel 0800-5115 of doe de