menu
Doktersvragen

Waarom willen jullie weten of ik bij de tandarts ben geweest?

Bij behandelingen in de mond kunnen kortdurend bacteriën in je bloed terecht komen. Dat is voor jou niet erg, maar het kan de patiënt die jouw gedoneerde bloed of plasma ontvangt ziek maken.
Een gewone controle bij de tandarts is geen probleem voor donatie, maar na bijvoorbeeld het weghalen van tandsteen of het vullen van een kies vragen we je om minimaal één dag te wachten. Als er een ingreep plaatsvindt zoals het trekken van een kies of een wortelkanaalbehandeling, kun je na minimaal een week weer geven. Als laatste is nog van belang of de behandeling vanwege een ontsteking gebeurt. Dan stellen we je namelijk twee weken uit voor donatie. Na het laatste gebruik van antibiotica geldt ook een uitstel van minimaal twee weken.
 

Er is reuma bij mij geconstateerd. Mag ik donor blijven?

Reuma komt in verschillende vormen voor. Bij een ernstige vorm met ontstekingen van een of meer gewrichten of bij een chronische vorm is het geven van bloed of plasma niet verstandig. Je bloed of plasma zou wel veilig zijn voor de ontvanger, maar voor je eigen gezondheid is het in zo’n geval beter om te stoppen met geven. De medicijnen die je gebruikt, zijn soms wel schadelijk voor de patiënt die jouw donatie ontvangt. Dit hangt af van het soort geneesmiddel. Overleg daarom met de donorarts via de gratis Donorinformatielijn 0800-5115, of tijdens de keuring op de afnamelocatie, of het verstandig is om bloed of plasma te blijven geven.

Mag ik bloed of plasma geven met een hoge bloeddruk?

In de regel kun je gewoon bloed of plasma blijven geven. Direct voor een donatie, hanteert de bloedbank als grens dat de onderdruk niet boven de 100 mag komen en de bovendruk niet boven de 180. Als wij je adviseren om naar de huisarts te gaan vanwege een hoge bloeddruk, kijkt deze ook naar een aantal andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Is je bloeddruk ook bij de huisarts te hoog? Dan beslist hij of zij of het nodig is om je te behandelen met leefstijladviezen en/of medicijnen. Voor je donorschap heeft dit besluit meestal geen gevolgen.

Wil je zeker weten of je kunt geven? Bel   of doe de

Ook interessant

Net zoveel donors als inwoners van...

Invoering controle ijzervoorraad

Hoe Kristian de wereld een beetje beter maakt