menu
Donorverhaal

Carlijns zusje is haar grote inspiratiebron

      

Het begon met griepverschijnselen. Na een tijdje brachten Kristels ouders haar toch maar naar de huisarts. Die zag meteen dat het niet goed was. In het ziekenhuis in Almelo kwamen ze erachter dat de vierjarige Kristel leukemie had. De behandeling ging verder in het academisch ziekenhuis van Groningen. Daar bleek dat ze in aanmerking kwam voor beenmergtransplantatie en daarvoor ging ze naar het academisch ziekenhuis in Leiden. Ondanks alle inspanningen overleed ze tien maanden na de diagnose. Ze was pas vijf jaar oud.

"Ik ben altijd heel nieuwsgierig geweest naar Kristel"

 

Carlijn

Kristel overleed in 1990. Twee jaar later werd in hetzelfde gezin Carlijn geboren. Ze heeft haar oudere zus dus nooit gekend, maar voelt zich wel enorm geïnspireerd door Kristels verhaal. “Ik ben altijd heel nieuwsgierig geweest naar Kristel en wat zij meegemaakt heeft. Juist omdat ik haar zelf nooit ontmoet heb, wilde ik er alles van weten. Mijn ouders vertelden dat Kristel een pittig, optimistisch en dapper meisje was. Zelfs toen ze ziek was.” Carlijn draagt een zilveren armbandje met een hartje eraan. Het staat symbool voor Kristel. “Zo is ze altijd een beetje bij me. Dat helpt mij om positief te blijven als het leven een beetje tegenzit. En om bewust te genieten van de mooie momenten.”

  

Bloed geven

Anderen helpen zit Carlijn in het bloed. Zo heeft ze al twee keer geld opgehaald voor Stichting Kinderen Kankervrij door mee te rennen met de Run for KiKa. Ook in haar werk helpt ze anderen graag: ze is verpleegkundige bij KinderThuisZorg. Tijdens haar opleiding verpleegkunde hoorde ze voor het eerst over bloed geven. “Het sprak me meteen aan. Ik ben meer onderzoek gaan doen en ontdekte dat je met bloed geven ook mensen met leukemie kunt helpen.” De link met Kristel was toen snel gelegd en Carlijn werd bloeddonor. “Als ik toen bloed voor haar had kunnen geven, had ik het zeker gedaan. Dat kan niet meer, maar ik kan wel een heleboel andere kinderen en volwassenen helpen.”

Ook interessant

Zo voorkomen we dat iemand de verkeerde bloedgroep krijgt

Naar de tandarts geweest?

Hoe Kristian de wereld een beetje beter maakt