menu
Uitgelicht

Zo voorkomen we dat iemand de verkeerde bloedgroep krijgt

De Olympus PK7300 test je bloed om jouw bloedgroepen te bepalen. Er zijn meer dan 300 bloedgroepen bekend. Maar in de dagelijkse praktijk zijn de belangrijkste: A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, 0+ en 0-. Met de Olympus PK7300 testen we op zo’n twintig verschillende belangrijke bloedgroepen. Sommige van die bloedgroepen komen weinig voor en andere veel.

Cupjes

In de Olympus PK7300 zitten speciale platen met hele kleine cupjes. De machine haalt rode bloedcellen uit het buisje bloed van de donor en verdeelt die over de cupjes. Daarna doet hij er antistoffen bij. Per bloedgroep bestaat er een antistof. Reageren de rode bloedcellen op de antistof? Dan klonteren ze samen en verspreiden ze zich als een egaal matje over de bodem van het cupje. Dit betekent: deze bloedgroep is aanwezig. Reageren de rode bloedcellen niet? Dan zakken ze in een puntje naar de bodem van het cupje. Dit betekent: de bloedgroep is niet aanwezig.

Testen

Voordat je de eerste keer bloed geeft, testen we je bloed om jouw bloedgroepen te bepalen. Na je eerste donatie herhalen we de bloedgroeptests nog een keer uitgebreid. Om helemaal zeker te zijn, controleren we je bloedgroep vanaf dat moment na elke donatie. Zo voorkomen we dat een patiënt per ongeluk donorbloed met de verkeerde bloedgroep krijgt.

Ook interessant

Net zoveel donors als inwoners van...

Invoering controle ijzervoorraad

Hoe Kristian de wereld een beetje beter maakt