menu

Doktersvragen       

 

Waar onderzoekt Sanquin het bloed uit de testbuisjes op?

Elke donatie die je doet, wordt getest op hiv, hepatitis B, hepatitis C en syfilis. Alleen bij je eerste bezoek als donor wordt je bloed ook getest op het HTLV, een zeldzaam virus. Uiteraard zijn er nog veel meer infectieziektes die via het bloed overdraagbaar zijn en waar we niet op testen. Dit zou ondoenlijk zijn en het bloed zou hierdoor te duur worden voor de ziekenhuizen.
Omdat we op niet alle infectieziektes testen, moeten we soms grote groepen mensen tijdelijk uitstel geven, zoals donors die buiten Europa zijn geweest. Zo kunnen we zonder al te veel testen toch het bloed zo veilig mogelijk houden.

Waarom vraagt de bloedbank ook naar reizen binnen Europa. Daar is toch geen malaria?

Malaria heerst er in  Europa inderdaad niet meer, maar infecties met het West-Nijlvirus komen hier wel voor. Momenteel met name in Zuid-Europa en de Balkanlanden. De meeste gezonde mensen worden van deze infectie niet ernstig ziek, maar voor patiënten die besmet bloed zouden ontvangen, is de kans op een gevaarlijk verloop van de ziekte veel groter. Daarom willen we weten naar welk land je binnen Europa bent geweest. Wij kunnen dan bekijken of je in een risicogebied bent geweest. Kom je uit een land waar West-Nijlvirusinfecties voorkomen, dan mag je tot 28 dagen na terugkomst geen bloed doneren. Dit geldt alleen voor de periode van 1 mei tot 1 december. Plasma mag je in dit geval overigens wél geven.

Ben je in het buitenland geweest en wil je weten of je bloed of plasma mag geven, kijk dan op de landenlijst van onze website of bel de gratis donorinformatielijn 0800-5115.

Zijn er extra maatregelen nodig bij Sanquin om besmetting met het zikavirus via een bloedtransfusie te voorkomen?

Infecties met het zikavirus verspreiden zich momenteel in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Als je in deze gebieden bent geweest, dan kun je besmet zijn geraakt met dit virus. Hoewel de muggen die het zikavirus kunnen verspreiden ook binnen Europa lokaal voorkomen, is een overdracht van het zikavirus door een muggensteek hier op dit moment onwaarschijnlijk. Meestal verloopt een infectie zonder ziekteverschijnselen. Na 2-7 dagen is de infectie voorbij.
Vanwege andere infecties die buiten Europa veel voorkomen, mogen Nederlandse bloeddonors na verblijf buiten Europa 4 weken geen bloed of plasma geven. Mocht je als donor een infectie met het zikavirus hebben opgelopen, dan is het virus na deze periode niet meer in je bloed aanwezig. Overdracht via een bloedtransfusie is dan dus niet meer mogelijk. Het huidige beleid is dus afdoende om een besmetting met het zikavirus te voorkomen en extra maatregelen zijn niet nodig.

Wil je zeker weten of je kunt geven? Bel 0800-5115 of doe de