menu

Doktersvragen       

 

Mag ik bloed geven nadat er een spiraaltje is geplaatst?

Je mag bloed geven als er een spiraaltje (IUD) bij je is geplaatst. Het maakt niet uit of het een koperspiraaltje of een hormoonspiraaltje is. Het spiraaltje wordt onder nagenoeg steriele omstandigheden ingebracht, waardoor het risico zeer klein is dat er bacteriën of virussen in de bloedbaan terechtkomen. Soms wordt er een inwendige echoscopie via de vagina gedaan tijdens de plaatsing. Ook dit vormt geen bezwaar voor het geven van bloed. Ook na het verwijderen van een spiraaltje mag je bloed geven.

Is mijn DNA in de patiënt terug te vinden nadat die mijn bloed heeft ontvangen?

Nee, dat is niet mogelijk. DNA zit alleen in cellen met een celkern. Bijna alle cellen bezitten er een, maar bij bloed geldt dat alleen voor de witte bloedcellen. De rode bloedcellen en bloedplaatjes hebben geen celkern. Na een volbloeddonatie worden de witte bloedcellen eruit gefilterd, omdat deze vaak ongewenste reacties bij de ontvanger van het bloed geven. De witte bloedcellen gebruiken we verder niet. Bij een eventuele DNA-bepaling bij de ontvanger treft men dus het DNA van de donor niet aan.

Waarom mag ik pas twee weken na een vaccinatie tegen hepatitis B weer bloed geven?

Omdat er dan een afwijkende testuitslag kan optreden. Een hepatitis B-vaccin bevat een onschadelijk gemaakt eiwit dat op de buitenkant van het hepatitis B-virus aanwezig is. Je lichaam maakt hiertegen antistoffen aan, die je vervolgens beschermen tegen een eventuele besmetting met het hepatitis B-virus. Onze screeningstest die zo’n besmetting moet uitsluiten, is gemaakt om juist dit stukje eiwit op te sporen. Deze test kan ook een positieve (= afwijkende) uitslag geven als er nog iets van het vaccin in je lichaam aanwezig is. Dat kan gebeuren tot twee weken na de vaccinatie. Wij noemen dat een fout-positieve uitslag, want er is geen sprake van een daadwerkelijke besmetting. Door deze afwijkende testuitslag zouden we de donatie niet mogen gebruiken en daarom stellen we deze tijdelijk uit.

Wil je zeker weten of je kunt geven? Bel 0800-5115 of doe de 

Ook interessant

Alarm, bacteriën!

 

Wie komt er voor je op als donor?

 

Anne heeft de ziekte Diamond-Blackfan

 

Wie gezond is, geeft bloed

 

Magazine voor bloeddonors