menu

De weg van het bloed       

Bewerking en uitgifte

Het bloed of plasma dat je geeft legt een hele weg af voordat het een patiënt bereikt. In de vorige Gul heb je de hele reis gezien. Nu gaan we dieper in op de eerste etappe die je bloed aflegt nadat jij het gegeven hebt: de bewerking en uitgifte.

Waarom bewerken we bloed?

Het bloed dat je als donor geeft, wordt nooit direct gebruikt voor transfusies aan patiënten. Om transfusiereacties te voorkomen, krijgen patiënten alleen dat component waar ze behoefte aan hebben. Daarom wordt je bloed na donatie bewerkt en gescheiden in verschillende componenten. Deze componenten worden gebruikt voor meerdere patiënten, zodat je met je bloed meerdere mensen helpt.

Hoe wordt bloed gescheiden in verschillende componenten?

Na de afname wordt het bloed gecentrifugeerd waarna de verschillende componenten van elkaar gescheiden zijn. Onderin de zak zitten de rode bloedcellen omdat deze het zwaarst zijn. In het midden zie je de buffycoat met witte bloedcellen en bloedplaatjes en helemaal bovenaan zit het bloedplasma. Na het centrifugeren worden de verschillende componenten met behulp van een machine automatisch gescheiden in drie bloedproducten. 

 

Welke verschillende bloedproducten zijn er?

– Erytrocyten (rode bloedcellen)
– Bloedplasma
– Buffycoat
die bestaat uit voornamelijk: leukocyten (witte bloedcellen) en trombocyten (bloedplaatjes).

Hoe worden ze bewaard?

Bloed wordt na afname zo snel mogelijk afgekoeld tot 20-24°C en mag pas vanaf vier uur na afname worden bewerkt. Na bewerking moeten alle bloedproducten in koel- of vriesunits bewaard worden. Voor rode bloedcellen is dat bijvoorbeeld 2° - 6°C (koelkasttemperatuur) en plasma wordt grotendeels direct ingevroren tot - 25°C of lager.

Hoe komen de bloedproducten bij het ziekenhuis?

De afdeling Uitgifte & Klantenservice beheert de hele voorraad vrijgegeven producten en draagt zorg voor ontvangst en verwerken van alle bestellingen van onze klanten zoals de ziekenhuizen. Onze klanten kunnen 7 dagen per week, 24 uur per dag bestellingen plaatsen voor standaard en speciale bloedproducten. De aanvraag wordt dan beoordeeld op beschikbaarheid en op de haalbaarheid van het tijdstip van levering.

Sommige bloedproducten moeten ruim van te voren besteld worden omdat we voor sommige producten donors zoeken en oproepen waar de eigenschappen van het bloed het beste matchen met die van de patiënt.

Na aanvraag worden de diverse bloedproducten voor transport aangeboden en in de juiste klimaatbox bij de juiste temperatuur verpakt. In het geval van een levensbedreigende situatie mag een zogenaamde A1 rit worden gereden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zowel zwaailicht als sirene.