menu

Doktersvragen       

 

Stel dat je kanker hebt, krijg je als ontvanger van dat bloed dan ook kanker of neemt de kans op kanker toe?

Kanker wordt, zover nu is bekend, niet via bloed overgedragen van mens op mens. Ook is het nog nooit aangetoond dat een transfusie met bloed van een kankerpatiënt de kans op kanker bij de ontvanger vergroot. Bij ons mogen donors die kanker krijgen geen donor meer blijven. Ook mensen die kanker hebben gehad kunnen geen donor worden bij ons. Deze beleidsregel is bedoeld ter bescherming van de gezondheid van jou als donor en is er dus niet vanwege de risico´s voor de ontvanger. 

Wat kan ik als donor doen als ik gordelroos of waterpokken heb?

Als je op dit moment gordelroos of waterpokken hebt, dan willen we graag plasma bij je afnemen. Tot zes weken na het verschijnen van de blaasjes heb je namelijk waardevolle antistoffen in je bloed tegen het varicella-zostervirus. Dit virus veroorzaakt zowel gordelroos als waterpokken. Met deze verkregen antistoffen kunnen we onder andere kinderen met een verminderde weerstand beschermen tegen waterpokken. Voor hen kan een dergelijke infectie levensbedreigend zijn.

Door de toegenomen vraag naar dit plasma zijn we op zoek naar nieuwe plasmadonors met deze antistof. Heb je gordelroos of waterpokken die korter dan zes weken geleden is ontstaan en voel je je verder niet ziek? Meld je dan aan op ons gratis nummer

 

0800-5115. Als volbloeddonor kun je dan even geen bloed meer geven, maar maken we een paar afspraken voor een plasmaferese. Daarna ga je weer verder als volbloeddonor. Alvast bedankt voor je hulp!

Kijk hier voor meer informatie.

Ik ben bloeddonor en geef 3 keer per jaar bloed. Kan ik tussendoor ook plasma doneren?

Het is niet mogelijk om deze twee donatiesoorten te combineren omdat het voor ons niet uitvoerbaar is. Het verhoogt namelijk de kans op fouten als plasma- en volbloeddonaties van een en dezelfde donor door elkaar heen gaan lopen. Voor het geven van plasma gelden namelijk andere regels dan voor het geven van volbloed. Er zijn andere medische voorwaarden en de administratieve systemen voor beide donatiesoorten zijn verschillend ingericht. Een uitzondering voor tijdelijke omzetting naar plasmaferese wordt er gemaakt als je in een gebied bent geweest waar malaria voorkomt. Ook als je belangrijke antistoffen in je bloed hebt, zoals bij waterpokken of gordelroos, word je tijdelijk plasmadonor. Het omzetten naar een andere donatiesoort voor een langere periode is altijd bespreekbaar.

Wil je zeker weten of je kunt geven? Bel 0800-5115 of doe de