menu

Lifestyle        

 

Ben je fotograaf, schilder of beeldhouwer en wil je je werk graag aan de wereld laten zien? Exposeer dan eens op de bloedbank. We stellen onze afnamelocaties helemaal voor je beschikbaar. Jij doet daar wat moois voor een ander, dus doen wij graag wat voor jou.

Donors die je voor gingen, zijn Brettney Vlieland uit Velsen-Zuid en Heleen Wiering uit Amsterdam. 

 

 

Brettney Vlieland

“In 2015 had ik een expositie op de afnamelocatie in Haarlem, en momenteel exposeer ik op de bloedbank in Zaandam. Daar ben ik gevraagd omdat ze te weinig exposanten hadden. Ik ga dus gewoon alle bloedbanken af, haha. En dat is echt te gek. Ik had eerst een galerie buiten de deur, daarna aan huis, maar met de komst van m’n zoontje was dat allemaal wat lastig. Dus dat ik een tijdje in Zaandam kan hangen, is erg prettig. Als ik daar ben, krijg ik ook altijd veel positieve reacties, en die krijgen ze ook van alle bezoekers. Jammer genoeg trekt het nog weinig bezoekers naar mijn website, helaas. Ik probeer van mijn kunst te leven, maar moet er nog wel steeds een oppasbaantje bij hebben”

 

 

Brettney’s werk bestaat voornamelijk uit geënsceneerde fotografie, zoals de serie Paper Planet waar ze met papier, folies en vuilniszakken een gevouwen onderwaterwereld heeft gecreëerd. Het zijn zes op het oog levensechte dieren, zoals een haai, zeepaardje, kwal en schildpad waarbij ze heeft gezocht naar een balans tussen surrealiteit en werkelijkheid. Ze zoekt in haar concepten vaak de grens op van wanneer iets ‘echt’ of ‘onecht’ is voor mensen. Dit bijzonder fraaie werk en meer kun je bewonderen op de Sanquin afnamelocatie in Zaandam of kijk op www.brettneyvlieland.com

 

 

Heleen Wiering

“Met mijn serie van Nederlandse moslima’s heb ik in 2006 al eens geëxposeerd in de galerie van Sanquin in Amsterdam. Een vriendin van mij kende de contactpersoon voor de exposities  van Sanquin in Haarlem en maakte haar attent op mijn werk. Vorig jaar heeft zij mijn expositie ‘ode aan de kwal’ op het fotofestival OFF in Naarden gezien en toen heeft ze gevraagd om met dit werk in Haarlem te exposeren. Het is een serie die ik in Californië heb geschoten in het aquarium van Monterey. Ik werd helemaal gegrepen door die kwallen. Het thema van het festival was ‘water’ en kwallen bestaan voor het grootste deel uit water, dus dat paste goed. De bezoekers aan de bloedbank vinden ze prachtig heb ik gehoord.”

 

 

Heleen is in 1992 gestart met fotograferen. Haar fotografie heeft zich in de loop der tijd steeds meer gericht op portret- en landschapsfotografie en het maken van reportages. Terugkerende thema's hierin zijn armoede, tradities en tegenstellingen. Ze probeert dat vast te leggen door mensen te portretteren in hun gewone doen en laten. Maar ook andere wezens laten haar niet onberoerd zoals blijkt uit haar serie ‘ode aan de kwal’, waarin ze de meditatieve bewegingen en schitterende kleuren van deze zeedieren prachtig heeft vastgelegd. Kijk voor al haar werk op www.heleenwiering.nl