menu

Mijn verhaal       

"Volgens de Imam is bloed
geven een mooie daad."

Iedereen kan met een kleine moeite levens redden.

“Na mijn studie sociologie kreeg ik een werk-ervaringsplek bij Pharos, een expertisecentrum dat de gezondheidsverschillen in de samenleving wil verkleinen. Een collega vroeg me daar of ik er wel eens over had gedacht om donor te worden. Het antwoord was ‘nee’, maar ik dacht ook ‘waarom niet?’ Ik had al wel over orgaandonatie nagedacht en daarbij komt de islamitische discussie al snel ter tafel. Bij bloeddonatie moest ik daar ook aan denken. Kan dat, mag dat, is dat verantwoord? Daar heb ik me eerst in verdiept.

Ebru Aydin (25) uit Utrecht werkt na haar studie sociologie parttime als mediacoach en projectmedewerker. Verder is ze freelance onderwijzer en fotograaf voor maatschappelijke organisaties en vrijwilliger bij de stichtingen Utrecht Leadership Academy en Giving Back, gericht op jongeren en leiderschap. Ook doet ze op vrijwillige basis fotografie voor het Rode Kruis en het wijkblad Dreefnieuws in Utrecht. Ze heeft veel om handen en voor Ebru mogen er dus best 48 uur in een dag zitten: “Klopt, ik heb altijd wel iets te doen en ben vooral veel met mensen bezig, betaald en onbetaald. Het past bij mijn sociologische achtergrond. Ik heb verschillende talenten die ik graag op verschillende manieren wil inzetten om iets voor de maatschappij te betekenen. Dat maakt het afwisselend, uitdagend en leuk!” 

 

 

Ik heb het gevraagd aan een vrouwelijke imam bij ons in de moskee. Tuurlijk, zei zij. Je kunt er andere mensen mee helpen. Graag zelfs. Het is een mooie daad. Ik heb ook nog op internet een beetje rondgevraagd. Daar kwamen alleen maar positieve dingen uit. Dus: waarom niet?

Hoe bekender het onderwerp, hoe meer donors. Dus geef het door!

De belangrijkste reden waarom ik denk dat mensen met een Turkse achtergrond geen bloeddonor worden, is de onbekendheid met het onderwerp. Ik hoop dan ook dat mijn verhaal anderen inspireert om ook donor te worden. Daarvoor heb ik ook al een plog (fotoblog) gemaakt op Facebook waarbij ik laat zien hoe bloedafname in zijn werk gaat. Ik laat daarbij zien dat het heel makkelijk is, weinig tijd kost en echt niet eng is..

De makkelijkste manier om mensenlevens te redden!

Misschien dat ook dit verhaal weer mensen over de drempel trekt. Het concrete idee dat je met jouw bloed letterlijk mensenlevens kunt redden, spreekt mij in elk geval heel erg aan. Het is een hele directe, makkelijke manier om mensen levens te redden. Dat verhaal is ‘mijn verhaal’ en spreekt hopelijk ook een heleboel anderen aan.”

Wat betekent ‘Bloed is leven’ voor jou?

Waarom ben je donor geworden of waarom heb jij als patiënt bloed nodig? Deel jouw verhaal via onze Facebook app