menu

De weg van het bloed       

Ontwikkeling van geneesmiddelen

    

Het bloed of plasma dat je geeft, legt een hele weg af voordat het - in welke vorm dan ook - een patiënt bereikt. In deze editie van Gul nemen we de laatste etappe van de reis onder de loep. Een kijkje achter de schermen waar we je graag voor uitnodigen.

 

De laatste keer heb je gezien in welke producten bloed wordt gescheiden en hoe het wordt bewaard en vervoerd. Maar je bloed speelt ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van geneesmiddelen.

Zo zitten er in bloedplasma belangrijke eiwitten waar patiënten mee in leven worden gehouden. Bij Sanquin maken we van deze eiwitten geneesmiddelen voor meer dan honderd verschillende aandoeningen. Zoals immunoglobuline voor vaccins en mensen met een auto-immuunziekte, stollingsfactoren voor hemofiliepatiënten of albumine voor mensen met brandwonden.

 

Daarnaast helpen we de medische wereld bij hun onderzoeksvragen. Welke bijwerkingen krijgen mensen van onze producten? Waarom krijgen ze die en hoe kan dit worden verbeterd? We spelen daar een belangrijke rol in en zijn continu bezig met de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en met de verbetering en vernieuwing van onze productieprocessen.

We doen onderzoek naar nieuwe plasmaproducten, verbeteren bestaande plasmaproducten en werken met de strengste (veiligheids)protocollen en de meeste geavanceerde apparatuur. Alles met oog op de gezondheid en veiligheid van de patiënt. Want voor hem of haar doen we het met zijn allen.

 

We hebben zelfs een thuisservice en komen in opdracht van de ziekenhuizen bij patiënten aan huis. Een verpleegkundige komt dan langs om het geneesmiddel toe te dienen of doet voor hoe ze dat zelf kunnen doen. Ze hoeven dus niet meer naar het ziekenhuis. Zo eindigt de weg van je bloed dus letterlijk bij de patiënten thuis. Waar mensen dankzij jou het leven kunnen leiden dat ze willen.