menu

Lifestyle        

 Met welke klachten mag je nog steeds bloed geven? 

     

We kunnen voor jouw gezondheid en voor die van de patiënten niet voorzichtig genoeg zijn. Daarom moet je voor elke donatie ook een medische vragenlijst invullen. Maar er zijn donors die zich op eigen initiatief al afmelden omdat ze zich niet lekker voelen. Vaak gebeurt dat in deze periode van het jaar met de koude maanden in het vooruitzicht. Bij een beetje snotteren, kuchen of hoesten, denken ze al dat ze niet kunnen geven. Jammer, want er zijn klachten waarmee je gewoon bloed kunt komen doneren, zoals:

    

Verkoudheid

Heb je een lichte kriebelhoest zonder koorts of malaise, dan is bloed geven geen probleem. Vaak is dit het geval nadat je eigenlijk al hersteld bent van een verkoudheid, maar nog wel last hebt van een irritante hoest. Een voorwaarde is verder dat je minimaal 2 weken geleden moet zijn gestopt met antibiotica, je geen hoofdpijn of keelpijn meer hebt, en je je weer fit genoeg voelt om bloed te doneren.

       

Neusverkoudheid

Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij een gewone verkoudheid. Klachten zoals niezen, een loopneus en snotteren zijn geen probleem zolang je je nog goed voelt en geen koorts, hoofdpijn of keelpijn hebt.

    

Blaasontsteking

De meeste vrouwen weten een beginnende blaasontsteking prima op te lossen zonder een antibioticumkuur. Dit doen ze door bijvoorbeeld veel te drinken en extra vitamine C te nemen. Voel je je daarbij ook nog steeds fit, dan is bloed geven geen bezwaar.

     

Wond

Met een wond kun je bloed blijven geven als de eventuele hechtingen zijn verwijderd en als de wond klein is en er verder geen ontstekingsverschijnselen zijn, zoals zwelling, roodheid en pijn. De wond moet droog zijn.

     

Kijk of je lokale of algemene klachten hebt

Zoals je ziet, is het bij lokale klachten dus meestal geen probleem om bloed te geven. Maar heb je algemene klachten zoals een ziektegevoel (malaise), koorts, hoofdpijn of koude rillingen? Dan is de kans groot dat de infectie is uitgebreid en dat er tijdelijk virussen of bacteriën in je bloedbaan zitten. We nemen dan geen bloed bij je af.
 

      

En als ik medicijnen gebruik bij bovenstaande klachten?

Als je antibiotica geslikt hebt, mag je pas twee weken na de laatste inname weer bloed geven. Pijnstillers zijn ook geen probleem, maar het is wel van belang dat je aangeeft om welk middel het gaat. Paracetamol kan altijd maar bloedplaatjes zijn bijvoorbeeld wel gevoelig voor aspirineachtige stoffen zoals Naproxen en Diclofenac. Je kunt dan wel (vol)bloed geven, maar je bloedplaatjes gebruiken we in zo’n situatie niet.
Verder zijn er maar heel weinig medicijnen waarvoor we je als donor (tijdelijk) moeten afkeuren. Het gaat dan met name om medicijnen die schadelijk zijn voor de ongeboren vrucht van zwangere vrouwen. Toch willen we altijd je medicijngebruik weten, omdat de achterliggende aandoening ook een reden van (tijdelijke) afkeuring kan zijn.