menu

Geven

Spullendonors
Geven voor een tweede leven

De Deelwinkel

Delen is het nieuwe hebben.

Er zijn mensen met kennis, spullen en hulp die dat best met anderen willen delen, en er zijn mensen die dat aanbod goed kunnen gebruiken. Deze partijen met elkaar verbinden was de aanleiding voor de Deelwinkel, aldus initiatiefnemer Juul Martin: “Wat je ook zoekt, wij gaan ervan uit dat er ergens iemand is die het met jou wil delen. We merken dat heel veel mensen heel veel willen delen en dat zien als een cadeautje geven. Het zou zonde zijn als we er niet voor zorgen dat al hun cadeautjes uitgepakt worden. In dat kader hebben we ook onze  cadeaubonnen ontwikkeld. Dat zijn blanco bonnen die je in kunt vullen met een ‘cadeau’ voor iemand die je nog niet kent. Bijvoorbeeld een keer een hond uitlaten, koken voor een ander of een muurtje metselen, net wat je kunt en leuk vindt. Een origineel cadeau voor iemand die iets te vieren heeft.”

“We merken dat heel veel mensen heel veel willen delen en dat zien als een cadeautje geven”.

Juul Martin

De Deelwinkel
Passage Molenpoort 1e verdieping
Nijmegen

Website

De Ruilwinkel

Van ruilen komt … lachen.

Van ruilen komt meestal huilen, maar in de Ruilwinkel in de Haagse Schilderswijk levert het alleen maar plezier en gezelligheid op. Veel mensen in de Schilderswijk zijn verhuisd of gaan verhuizen. Veel spullen zoals kleding, servies, apparaten en meubels blijven in de winkel staan of worden weggegooid. Dit laatste is natuurlijk zonde! Er zijn veel mensen in de Schilderswijk die hier blij mee zouden zijn. Daarom hebben de studenten van het project Springlevende Schilderswijk van Academie van de Stad een Ruilwinkel opgezet waar bewoners spullen kunnen ruilen voor iets anders. En van ruilen komt een praatje, een leuk contact met elkaar! En als er niets staat wat ze mooi vinden, dan krijgen ze tegoedpunten. Deze kunnen ze een andere keer inleveren. Dat is het idee van de Ruilwinkel! Ben je in de buurt? Kom langs, je bent van harte welkom!

“De Ruilwinkel is meer dan ruilen. Het gaat om contact met elkaar, een praatje, een gezellig moment.”

De Ruilwinkel
Govert Flinckstraat 24
Den Haag
elke vrijdag geopend
van 13.30 – 15.30 uur
Mail

Geefwinkel

Denk meer,
consuminder.

In het hart van Gorinchem staat een winkel waar het hart klopt voor een ander. Je kunt er niets kopen, maar wel alles krijgen. Het is de Geefwinkel. Een plek waar je niet hoeft af te rekenen, maar iets voor een ander kunt betekenen. Je brengt er je spullen naartoe die voor andere mensen nog heel waardevol kunnen zijn. Andere mensen worden er blij, en het milieu wordt er beter van.

Van weggooien krijg je namelijk geen goed gevoel, van weggeven wel. Heb je iets? Breng het langs en vertel gerust je verhaal. Oprichters Elma van der Wiel en Angela Damhuis, en de meer dan 30 enthousiaste vrijwilligers luisteren er graag naar: “Omdat we al geen ‘normale’ winkel zijn, wordt er al meer met elkaar gepraat dan in een ander soort winkel. Je leert de mensen kennen, hun verhaal, hun interesses. Mensen geven ook bewust hun spullen aan ons. Met verhalen! En die verhalen geven we graag door aan diegene die het mee naar huis neemt.”

“Mensen geven spullen met een verhaal. Die verhalen geven we graag door.”

Angela Damhuis

Geefwinkel
Burgstraat 31
Gorinchem

Website

Repair Café

Weggooien?
Mooi niet!

In Nederland gooien we teveel dingen weg die met een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant. Het Repair Café brengt daar verandering in. Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Er wordt kennis doorgegeven, spullen krijgen een tweede leven, en mensen die anders misschien aan de zijlijn staan, doen gelukkig weer mee. Bedenker van het concept is Martine Postma en ze heeft het aantal Repair Cafés zien groeien tot 700 verspreid over de hele wereld: “Die groei is natuurlijk vooral een erkenning voor de duizenden vrijwilligers die maandelijks of wekelijks hun eigen Repair Café organiseren. Zij brengen repareren op een moderne manier terug in het dagelijks leven. En dat is ontzettend belangrijk!”

“Het succes van het Repair Café is vooral een signaal aan fabrikanten. Het geeft aan dat mensen niet willen weggooien, maar beter repareerbare producten willen.”

Martine Postma

Iets te repareren?
Kijk voor een Repair Café bij jou in de buurt.