menu

Vragen

Waarom zijn jullie zo streng bij kleine kwaaltjes?

Omdat voorzichtigheid leidt tot veiligheid  

Voor jouw gezondheid en die van de mensen aan wie je geeft, kunnen we niet voorzichtig genoeg zijn. Want wat voor jou een onschuldige ziektekiem is waar je afweersysteem korte metten mee maakt, kan voor anderen - zoals kankerpatiënten die chemokuren ondergaan - ernstige gevolgen hebben. Hun afweer is verzwakt en ze hebben daardoor geen tot weinig weerstand tegen virussen en bacteriën. Daarom moeten we rekening houden met ogenschijnlijk kleine kwalen als een open wondje, diarree of een recent bezoek aan de tandarts. Overleg bij twijfel daarom altijd even telefonisch of per mail met de bloedbank en bespreek ook ‘kleine’ gezondheidsklachten altijd in de keuring.

Krijg ik littekens door het geven van bloed?

Dat kan een enkele keer voorkomen

Bij mensen die zeer frequent doneren of langdurig donor zijn, zien we een enkele keer dat er littekenvorming in de huid van de elleboogsplooi ontstaat door het vele aanprikken. De mate waarin dit gebeurt, verschilt per donor want elke huid is weer anders. Er zijn donors die na meer dan 200 donaties nog prima aan te prikken zijn. Als het aanprikken lastiger wordt door littekenvorming, wordt dit opgemerkt door de afname-assistente. Mocht je zelf vinden dat het aanprikken lastiger gaat dan voorheen, bespreek dit dan met de donorarts of de donorassistente. Sommige mensen vragen zich af of littekenvorming kwaad kan als ze zelf ooit een transfusie nodig hebben. Over het algemeen zijn er ook andere plaatsen waar een infuus aangelegd kan worden als dit medisch noodzakelijk is. Maar als je zeer moeizaam te prikken bent, is het wel nuttig dit eens kritisch met een donorassistente of donorarts te bekijken.

Is bloed geven verstandig nu ik in twee maanden acht kilo ben afgevallen?

Alleen als je daarbij geen enkel risico loopt

Vragen over vermagering zijn lastig te beantwoorden. Er zijn zoveel verschillende dingen waarmee rekening moet worden gehouden. Is je gewicht nog steeds aan de hoge kant, of ben je inmiddels goed op gewicht? Ben je te licht geworden volgens de Body Mass Index (BMI)? Hoe snel ben je afgevallen en is het gewicht op het moment van donatie stabiel? De donorarts zal daar bij de keuring zeker een indruk van willen hebben. Belangrijker is echter hoe je je voelt. Ben je niet fit door al het diëten, dan bestaat er een kans dat je na het geven duizelig wordt of flauwvalt. Daar willen we je altijd voor beschermen, en in dat geval nemen we dus liever geen bloed af. We zijn gewoon blij met jou als donor en willen dat je op geen enkele manier risico loopt. Het laatste woord is dus altijd aan de donorarts die je moet goedkeuren.

Ook een vraag?
ons!

Nog geen donor?
Doe de !