menu

Mijn verhaal    

“Zonder bloed, was er geen Ewald meer”
volgende

  

“Ik ben donor geworden omdat mijn goede vriend en compagnon Ewald Lausberg in 2014 kanker kreeg. Met ons bedrijf Store Support werkten we destijds al lang en belangeloos voor de stichting Kika. In dat jaar werden we gevraagd of we misschien met de Kikarunners mee wilden doen aan de marathon in New York. Superleuk natuurlijk en we wilden dat hartstikke graag. Maar in dezelfde tijd kreeg Ewald ook te horen dat hij kanker had.”

 

Waarom bloed geven? Vraag liever waarom je het niet zou geven!!

 

“Ewald belandde in het ziekenhuis en kreeg toen ook bloedtransfusies. Tot dat moment stond ik er nooit zo bij stil. Wat is nou het belang van bloed? Als je gezond bent, is bloed gewoon iets wat stroomt en z’n ding doet, maar verder denk je er niet over na. Nu dacht ik bij Ewald toen hij een bloedzak kreeg ‘potverdorie, waarom geef ik dat niet?”

“De vraag ‘waarom geef je bloed?’ beantwoord ik graag met een tegenvraag: ‘waarom geef je het niet?’ Het is zo’n kleine moeite en zo essentieel om te doen. Want zonder bloed was Ewald er gewoon niet meer geweest. Weet je, hoe erger iemand ziek wordt, hoe minder je voor iemand kunt doen. Daarom zou iedereen donor moeten worden. Want als één van je dierbaren dan bloed nodig heeft, dan ben jij in elk geval één van de mensen die dat mogelijk maakt.”

Je vriend naar Central Park zien rennen met de chemo nog in zijn lijf.

 

“Het was heel mooi en indrukwekkend om de strijdbaarheid van Ewald te zien. Zo is hij gewoon meegegaan naar New York terwijl hij nog herstellende was van de chemo. Hij heeft zelfs de ‘dash to the finishline’ gelopen. Dat is een 5 km loop op de dag voorafgaand aan de marathon waarbij een select groepje mensen naar de finish in Central Park rent. En daar liep Ewald. Kippenvel natuurlijk en supermooi om te zien! De dag erna liep ik zelf de marathon en was Ewald supporter. Ik had veel pijn tijdens het lopen, maar dacht meerdere malen ‘Ik pijn? Ewald, die had pas pijn!’ Zo zie je maar. Het leven wordt een stuk betrekkelijker als je ziet wat een dierbare moet meemaken.’

  

Arjen van Hijum (33) is getrouwd met Saskia. Ze wonen samen met hun twee dochters Julia(4) en Emma(1) in Haren. De uitspraak ‘met vrienden moet je wandelen en niet handelen’, is niet aan hem besteed. Want samen met Ewald en Ivo runt hij Store Support, een onderneming die de klantvriendelijkheid van bedrijven en organisaties onderzoekt en beoordeelt. Arjen: “Tijdens onze studie zijn we ons bedrijf begonnen. 11 jaar later zijn Ewald en ik nog steeds vrienden én compagnons. Heel bijzonder. Samen zijn we een stuk opgegroeid en zakelijk doorgegroeid naar twee goed draaiende vestigingen in Groningen en Amsterdam.”

Wat betekent ‘Bloed is leven’ voor jou?

Waarom ben je donor geworden of waarom heb jij als patiënt bloed nodig? Deel jouw verhaal via onze Facebook app